30 Eylül 2011 Cuma

Galip Haznedar Öğretmenimizi Saygıyla Anıyoruz

GALİP HAZNEDAR ÖĞRETMENİMİZİ 
SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ
Cumhuriyetçi yurtsever öğretmenimiz ve o geleneğin değerli örneklerinden ve sevgili Hüseyin Girgin öğretmenimizinde sevgili arkadaşı Galip öğretmenimizi saygıyla anarak, o kuşağın öğretmenlerine vefa borcumuzu birazda olsa sunmak istedim. Işıklar içerisinde yat sevgili öğretmenim. Gönlümüzde her daim yaşıyorsun. Sevgili İbrahim Helvacı dostumuz öğretmenimizi o kadar güzel anlattıki, fazla söze gerek yok diyerek sizleri onun anlatımıyla baş başa bırakıyorum.
İbrahim Helvacı Arkadaş dedi ki...
Örnek bir Cumhuriyet ve Atatürk öğretmeni olan Galip Haznedar'ın Sarayköy tarihi içinde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. O yıllarda Sarayköy'de 'Galip Bey'

denildiği zaman herkes 'Öğretmen Galip Haznedar'dan söz edildiğini hemen
anlardı.…….
Değerli Kardeşim,
1957–1960 yılları arasında okuyup mezun olduğum 24 Mayıs İlkokulunda benim de öğretmenim olan merhum Galip Haznedar’ın buraya bugün eklediğiniz fotoğrafı.
beni çok duygulandırdı; sonsuz teşekkürler.
Bu fotoğrafı birkaç ay önce Facebook'taki DÜNYADAKİ

SARAYKÖYLÜLER sitesinde
görmüş ve halen Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapmakta olan oğlu, değerli bilim adamı ve değerli dost Prof.Dr. Rauf Haznedar'a da iletmiştim.
Bugün eklediğiniz fotoğrafta Galip Bey'in önünde, benden sonraki öğrencilerinden Sarayköylü 2 değerli kardeşimizi görüyoruz:(eğer yanılmıyorsam), Avukat Niyazi Oğuzlar ve İnşaat Mühendisi meslektaşım Ayhan Fenli.

Örnek bir Cumhuriyet ve Atatürk öğretmeni olan Galip Haznedar'ın Sarayköy tarihi içinde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. O yıllarda Sarayköy'de 'Galip Bey' denildiği zaman herkes 'Öğretmen Galip Haznedar'dan söz edildiğini hemen anlardı. Çünkü O, 43 yıllık aktif öğretmenlik hayatının 1935–1966 yılları arasındaki 31 yıllık bölümünü Sarayköylülerin temel eğitimine adamıştı. Emeklilik hakkını çoktan kazanmış olmasına rağmen hayatının sonuna kadar aktif olarak öğretmenlik yapmaya devam etmiş; 24 Mayıs İlkokulunda görevine devam etmekte iken 1966 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştur. Sarayköy tarihinde Sarayköylülere bu kadar uzun süre hizmet etmiş başka bir kamu görevlisinin daha bulunduğunu hiç sanmıyorum. Bu bakımdan, DÜNYADAKİ SARAYKÖYLÜLER sitesinde yer alan öğrencilerinin Galip Bey hakkında bildikleri, hatırladıkları ve/veya anne, baba ve akrabalarından duydukları anıları yazsalar ne güzel olur? Bu cümleden olmak üzere, önceki yıllarda yazıp bilgisayarıma kaydettiğim Galip Bey'le ilgili bazı notlarımı ve anılarımı önümüzdeki günlerde yeniden düzenleyip size ileteceğim.

Bu vesile ile 2009 yılı 24 Mayıs kutlamaları kapsamında "ÖĞRETMEN GALİP HAZNEDAR" parkını açarak Sarayköylüler adına bir değerbilirlik örneği gösteren Sarayköy Belediye Başkanı Sayın Orhan Karaköse'ye de teşekkürlerimi sunarım.
Ayrıca, değerli kardeşim Prof.Dr. Rauf Haznedar'ın bana hediye ettiği ve benim için çok kıymetli olan bir fotoğrafı da size iletiyorum. Galip Bey'in bu portresi,1964 yılının yaz aylarında oğlu Rauf ile gezmek için gittiği İstanbul'un Sultanahmet meydanında çekilmiştir.
Öğretmenime tüm Sarayköylüler adına rahmet diliyorum; ışıklar içinde yatsın.

Dostluk ve esenlik dileklerimle.
İbrahim Helvacı:
Emlak Bankası Bölge Müdürlüğünden emekli Hilmi Maraş ağabeyimle bir-kaç gün once rahmetli hocamız Galip Bey hakkında sohbet ettik. Halamın oğlu olan 73 yaşındaki sevgili Hilmi ağabeyim anlatıyor:

“1945-1950 yılları arasındaki 5 yıl boyunca Sarayköy Gazi İlkokulunda Galip Bey’in öğrencisi idim. O yıllarda Sarayköy’de ortaokul yoktu. Bu yüzden ortaokulu Denizli Lisesinde yatılı olarak okudum. O zamanlar Cumartesi günleri öğleye kadar ders yapılırdı. Sarayköye gidip-gelmek de şimdiki gibi kolay olmadığı için biz yatılı Sarayköylüler hafta sonlarını da zorunlu olarak Denizli’de geçirirdik. Yatılı öğrencilerin çarşıya çıkmasına ancak belirli saatler arasında izin verirlerdi.
Ailesi Denizli’de oturan Galip Bey, Cumartesi öğleden sonra Sarayköy’den Denizli’ye gelerek hafta sonlarını ailesi ile birlikte Denizli’de geçirir ve bu arada Denizli Lisesinin orta kısmında yatılı okuyan biz Sarayköylü öğrencilerini de ziyaret ederdi. Galip öğretmenimizi karşımızda görünce çocuklar gibi sevinirdik; zaten çocuktuk ya!
Bu ziyaretleri sırasında Galip Bey her birimizle tek tek ilgilenir, derslerimiz hakkında bilgi alır, sorunumuz olup olmadığını sorar, ortaokul öğretmenlerimizle de bizim derslerimiz ve sorunlarımız

hakkında konuşur, onlara çözüm arardı. Büyük bir öğretmen, büyük bir insandı; Allah ondan razı olsun ve rahmetini esirgemesin…”
Sevgili öğretmenimiz Galip Haznedar hakkındaki bu güzel anısını bana anlatıp Sarayköylülerle paylaşmamı sağladığı için Hilmi Maraş ağabeyime çok teşekkür ediyor, kendisine sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum.