20 Kasım 2014 Perşembe

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ / Atila Girgin

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
tüm yurtsever öğretmenlerimize kutlu olsun. Ne mutlu ben Mustafa Kemal'in öğretmeniyim diyen sevgili öğretmenlerimize, Ne mutlu Mustafa Kemal idealinin ardılı sevgili öğretmenlerimize.

“Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel, herşeyden evvel Türkiye’nin istikbâline, kendi benliğine, millî an’anelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzûmu öğretilmelidir.” (1 Mart 1922 TBMM açış konuşmasından). M. K. ATATÜRK

SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİMİZDEN HALEN ARAMIZDA OLANLARA GÖNÜLLERİNCE BİR YAŞAM DİLER, SAYGILARIMIZI SUNARKEN, YİTİRDİĞİMİZ SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİMİZE TANRIDAN RAHMET DİLERİZ. İYİ Kİ VARDINIZ DA ÖĞRENCİLERİNİZ OLDUK SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİMİZ. SİZLERİ ASLA UNUTMADIK, GÖNÜLLERDE VE ANILARDA YAŞIYORSUNUZ, YAŞAMAYA DA DEVAM EDECEKSİNİZ.
Sevgili dostlar, 24 KASIM Öğretmenler Günü anısına; 1960'lı yıllarda Sarayköy Okullarında görev yapan sevgili öğretmenlerimizin görselleriyle oluşturduğumuz bu albümü, siz dostlarla paylaşmak istedik.
O kuşak öğretmenlerimiz Cumhuriyetin 2-3. kuşak bireyleri olarak, genç Cumhuriyetin gerçek birer eğitim emekçileriydiler. Uğraşlarında ana eksen Atatürk ideali, yurt ve insan sevgisiyle donatılmışlıktı.
Bizler onlardan öğrendik, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, biz onlardan öğrendik Atatürk'ümüzü, yurt ve dünya sevgisini. Halen yaşamda bizlerle birlikte olan sevgili öğretmenlerimize sağlıklı ve gönüllerince bir yaşam dilerken, aramızda olmayan, sonsuzluğa uğurladığımız sevgili öğretmenlerimize Tanrıdan rahmet diliyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

* * * * * * * * * 

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURUMSAL KALITINA DAİR KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN DEĞERLİ BİR AÇIKLAMA”

Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün, Konya Valiliği’ne gönderdiği 4 Ocak 2000 tarihli yazısına dayanıyor. Kararda şu ifadeler yer alıyor:

Bilindiği gibi Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet dönemi çağdaş kültürel gelişmemizde çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Toplumsal aydınlanmamıza büyük katkıda bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde örnek eğitim kurumu olarak esin kaynağı yapılan Köy Enstitülerinin birçoğunun binaları da halen Cumhuriyet dönemi anılarını taşıyarak varlıklarını sürdürmektedir.

Yurt düzeyine yayılmış bulunan Köy Enstitüsü binaları, önemli tarihsel ve kültürel süreçlere tanıklık eden ve Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini yaşama geçirmek üzere eğitim ve çağdaş uygarlık hedeflerini simgeleyen kimlikleriyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6.maddesi gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır.

Bu nedenle ekli listede yer alan ve Valiliğimiz sınırları içersinde bulunan Köy Enstitüsü binalarının 2863 sayılı yasa gereğince korunmalarının sağlanması ve yapılacak her türlü uygulama öncesinde Bakanlığımızdan izin alınması hususunda gereğini rica ederim.”

* * * * * * * * * * * *

KAYNAK: http://girgin-huseyin.blogspot.com/2022/07/ivriz-koy-enstitusu-peskes-mi-cekiliyor.html

* * * * * * * * * * * *

Hiç yorum yok: