7 Mayıs 2015 Perşembe

GÖNEN KÖY ENSTİTÜSÜ - 1946 YILINA AİT BİR GÖRSEL / Atila Girgin



Gönen Köy Enstitüsüne ait 1946 yılında çekilmiş bir görseli, "Arif Doğan Nostalji" facebook sayfası paylaşımlarından alarak siz Köy Enstitüsü sevdalılarıyla paylaşmak istedim.
Bu değerli paylaşımları için Sevgili Arif Doğan dost'umuza sonsuz teşekkürler. Ne iyi etmiş de paylaşmış bu görseli sevgili dostlarla.
İnanın zamanın eskitemeyeceği bu harika görselde Sevgili Hüseyin Girgin öğretmenimizi de görünce çok, ama çok mutlu oldum. O güzel insan, adam gibi adam, Cumhuriyet öğretmeni benim sevgili babam. 
Sağ olasın sevgili Arif Doğan. Sizlere sonsun teşekkürler ve saygılar sunuyorum...

Anadolu'nun bağrından çıkmış bu güzel yüzlü kızlı erkekli bir zamanların çoban ateşi, Anadolu aydınlanmasının yurtsever insanları, sevgili öğretmenlerimiz, iyi ki vardınız da, ne mutlu ki bizlere, sizlerin bilgi dağarcığının ve Anadolu aydınlanmasının nimetlerinden yararlanabildik. 

Halen aramızda olan sevgili öğretmenlerimize gönüllerince bir yaşam dileriz. Sonsuzluğa uğurladıklarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz, ışıklar içerisinde uyusunlar o derin uykularında, iyi ki vardılar, biliyor ve inanıyorum ki; onlar, sevgili öğrencilerinin anılarında hep varlar ve de var olmaya devam edecekler.


Gönen Köy Enstitüsüne ait 1946 yılında çekilmiş bir görseli"Arif Doğan Nostalji" facebook sayfası paylaşımlarından alarak siz Köy Enstitüsü sevdalılarına aktarmak istedim. 

Dostluk ve esenlik dileklerimle. 
Dost kalın, dostlukla kalın
* * * * * * * *

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURUMSAL KALITINA DAİR KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN DEĞERLİ BİR AÇIKLAMA”

Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün, Konya Valiliği’ne gönderdiği 4 Ocak 2000 tarihli yazısına dayanıyor. Kararda şu ifadeler yer alıyor:

Bilindiği gibi Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet dönemi çağdaş kültürel gelişmemizde çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Toplumsal aydınlanmamıza büyük katkıda bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde örnek eğitim kurumu olarak esin kaynağı yapılan Köy Enstitülerinin birçoğunun binaları da halen Cumhuriyet dönemi anılarını taşıyarak varlıklarını sürdürmektedir.

Yurt düzeyine yayılmış bulunan Köy Enstitüsü binaları, önemli tarihsel ve kültürel süreçlere tanıklık eden ve Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini yaşama geçirmek üzere eğitim ve çağdaş uygarlık hedeflerini simgeleyen kimlikleriyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6.maddesi gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır.

Bu nedenle ekli listede yer alan ve Valiliğimiz sınırları içersinde bulunan Köy Enstitüsü binalarının 2863 sayılı yasa gereğince korunmalarının sağlanması ve yapılacak her türlü uygulama öncesinde Bakanlığımızdan izin alınması hususunda gereğini rica ederim.”

* * * * * * * * * * * *

KAYNAK: http://girgin-huseyin.blogspot.com/2022/07/ivriz-koy-enstitusu-peskes-mi-cekiliyor.html

* * * * * * * * * * * *