17 Şubat 2008 Pazar

Köy Enstitülü Yurtsever Cumhuriyetçi Öğretmen Hüseyin GİRGİN



SEVGİLİ ÖĞRETMENİM,
Bu sayfada; sizlere, Köy Enstitülü öğretmen kuşağından yurtsever, cumhuriyetçi öğretmenimiz sevgili Hüseyin GİRGİN’ in kısa bir yaşam öyküsü zaman dizinsel olarak sunulmaktadır. Böylece; devredaşı bir kuşağın anıları da tazelenerek, sizlerle; benzeri yaşamları da paylaşmış olacağımı düşünmekteyim.
Hüseyin Girgin; 06/11/1929 Tarihinde Denizli-Sarayköy-Gerali Köyünde dünyaya geldi. Babası, köyde Kirdiler diye anılan ailede Halil, annesi, ÖmerPaşalar diye anılan aileden Fadime dir. Hüseyin , o günlerin yokluk, yoksulluk ve zor yaşam koşullarında, ailenin, sekiz çocuğundan yaşama tutunabilen iki kardeşten birisidir. O koşullar da İlk Okul’a ancak 9 yaşında başlayabilmiştir. İlk 3 sınıfı eğitmenli köy okulunda tamamlamıştır. Eğitmeni Mestan TEZCAN’dır. İlkokulun 4 ve 5. sınıflarını Sarayköy Gazi ilk Okulunda okumuştur. 4. sınıf öğretmeni İffet İNCE, 5. sınıf öğretmeni, Tuli ÖZEREN’dir.
Öğreniminin, yaşam cizgisine önemli katkıları olan ikinci dilimine, Isparta GÖNEN KÖY ENSTİTÜSÜ’nde 1943-1944 Öğretim yılında başlamış, 1948-1949 yılında tamamlamıştır. 1949 yılında Denizli-Sarayköy-Dailli (Yakayurt) köyünde ilk öğretmenliğe başlamıştır. Öğretmenlik yaşamının zamandizinsel sunumu şöyledir:
· 1948-1949 / 1953-1954 arası öğretim yıllarında Sarayköy Dailli (Yakayurt) köyü öğretmenliği,
· 1954-1955 / 1957-1958 arası öğretim yıllarında Sarayköy Gerali Köyü öğretmenliği,
· Haziran 1957 – Aralık 1958 Manisa da Yedek Subay olarak askerlik hizmeti,
· 1958-1959 öğretim yılında Sarayköy Gebedere ( Altındere) köyü öğretmenliği,
· 1959-1960 / 1967-1968 arası öğretim yıllarında Sarayköy Gazi İlk Okulu öğretmenliği. Aynı yıllarda, Sarayköy Orta Okulunda Tabiat Bilgisi, Ticaret, Tarih dersi öğretmenlikleri,
· 1967 yılında Denizli Güney İlçesine Valilik emriyle, il içi tayin,
· 1968-1969 / 1980-1981 arası öğretim yıllarında İzmir merkez Yeşiltepe İlk Okulu öğretmenliği,
· 1974 / 1998 arası yıllarda İzmir İli İlk Okulları Koruma Dernekleri Genel Merkezinde ,24 yıl Genel Başkanlık.
Köy Enstitülü kuşaktan bir öğretmen olmanın kendisine kazandırdığı toplumsal sorumluluk bilinciyle, öğretmenlik yaşamı boyunca, daima halkından, yurdundan yana tavırları benimsemiş, öğretmen hareketleri içerisinde, değişik kademeler de görevler üstlenmiştir.
Köy Enstitülülük bilinç ve geleneğinin kişiliğine kazandırdığı aydınlanmacı, yurtsever tavır, dik ve onurlu duruş başlıca kişilik özellikleridir. Selam olsun sevgili öğretmenime, selam olsun o kuşağın sevgili öğretmenlerine. Hepsini saygı ve özlemle anıyoruz.



ZAMAN TÜNELİNDEN SEVGİLİ 
ÖĞRETMENİMİZE AİT BAZI VİDEOLAR 




KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURUMSAL KALITINA DAİR KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN DEĞERLİ BİR AÇIKLAMA”

Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün, Konya Valiliği’ne gönderdiği 4 Ocak 2000 tarihli yazısına dayanıyor. Kararda şu ifadeler yer alıyor:

Bilindiği gibi Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet dönemi çağdaş kültürel gelişmemizde çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Toplumsal aydınlanmamıza büyük katkıda bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde örnek eğitim kurumu olarak esin kaynağı yapılan Köy Enstitülerinin birçoğunun binaları da halen Cumhuriyet dönemi anılarını taşıyarak varlıklarını sürdürmektedir.

Yurt düzeyine yayılmış bulunan Köy Enstitüsü binaları, önemli tarihsel ve kültürel süreçlere tanıklık eden ve Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini yaşama geçirmek üzere eğitim ve çağdaş uygarlık hedeflerini simgeleyen kimlikleriyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6.maddesi gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır.

Bu nedenle ekli listede yer alan ve Valiliğimiz sınırları içersinde bulunan Köy Enstitüsü binalarının 2863 sayılı yasa gereğince korunmalarının sağlanması ve yapılacak her türlü uygulama öncesinde Bakanlığımızdan izin alınması hususunda gereğini rica ederim.”

* * * * * * * * * * * *

KAYNAK: http://girgin-huseyin.blogspot.com/2022/07/ivriz-koy-enstitusu-peskes-mi-cekiliyor.html

* * * * * * * * * * * *


Hiç yorum yok: