17 Ağustos 2022 Çarşamba

REFET ÖZKAN ve KAVEG BAŞKANI PROF. DR. GÜLER YALÇIN ile söyleşi / ZankaTV

  REFET ÖZKAN ve KAVEG BAŞKANI PROF. DR. GÜLER YALÇIN ile söyleşi / ZankaTV aracıliğiyla,

Refet Özkan: 1931 yılında Denizli Honaz'da doğdu. 1924 Lozan mübadili ana dili Yunanca olan bir ailenin oğludur.

Gönen Köy Enstitüsü'nün ardından(1948), Denizli ve İzmir köylerinde 8 yıl kadar köy öğretmenliği yaptı. İzmir’deyken Ege Bölgesi Köy Öğretmenleri Derneği örgütlenmesine katıldı. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü edebiyat bölümünü bitirdi (1957). 1962’de toplanan 7. Milli Eğitim Şûrası’nda bir ekiple Federasyonu temsil etti. Görüşlerini içeren bir bildiri sundu. Kırıkkale öğretmenleri yürüyüşünü yönetmesi, Şûra’yı eleştiren bildiri nedeniyle yargılandı, aklandı, sürgün yedi. Sakarya-Geyve Ortaokulu Müdürlüğü görevindeyken 1963 yılında yapılan Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu Kongresi’nde Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

1965’te kurulan Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) 90 kurucusu arasında yer aldı. İlk yönetim kuruluna seçildi. Sendikaların Kartal şubesi Başkanlığını yürütürken 1969 Aralık ayında yapılan öğretmen boykotuna katıldı ve Kartal kesimini yönetti. Bu nedenle İstanbul Valiliği’nce işten el çektirildi. 1970 yılında devrimci öğretmen kesiminin örgütlenmesinde görev aldı. Maltepe Lisesi’nde çalıştı.1971-1972 yıllarında TÖS’ün Burgaz Adası Öğretmenler kampını yönetti. 1972 Temmuz ayında, İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığınca gözaltına alındı, tutuklandı. İki yılı aşkın bir süre Bayrampaşa ve Selimiye cezaevlerinde yattı. 1976 yılı Eylül ayında Orhangazi Lisesi’nden emekli oldu. Çiğdem Kitabevi’ni kurdu. Yayınlar yaptı. 2009 yerel ve 2011 milletvekili seçimlerinde TKP’den (Türkiye Komünist Partisi) aday oldu.

Erzincan’da Kazankaya, Erzincan Birlik, İzmir’de Anadolu, Demokrat İzmir, Sabah Postası, Yeni Asır, Ankara’da Son Havadis, Pazar Postası, İstanbul’da Vatan, Maltepe’de Katılımcı Maltepe, Çağdaş Marmara, Gazete İstanbul gazetelerinde yazılar yazdı. Gayret, Demet, İmece, Yeniden imece, Yeni Ufuklar, Yücel, Tartışma, Yön dergilerinde yazıları yayınlandı.

Yapıtları:

İmecenin Gücü

Aykırı

Açık Tanık

Fakir & Refet

Örnekli Kompozisyon Bilgileri,

Uyarı (şiirler)

Seçme Hikayeler (seçki),

Maltepe

Gündoğan’da Bir Kış

* * * * * * * * * * * * *

KAYNAK: Atilla Küçükkayıkcı , “KÖY ENSTİTÜLERİ BELGELİĞİ” FACEBOOK GURUBU,952

ZankaTV aracıliğiyla, OLMAZ BÖYLE İHANET!

(REFET ÖZKAN ve KAVEG BAŞKANI PROF. DR. GÜLER YALÇIN ile söyleşi)

ISPARTA GÖNEN KE ÇIKIŞLI(1948) eğitimci, yazar, şair, öğretmen örgütçüsü REFET ÖZKAN anısına saygıyla...

Hiç yorum yok: