18 Nisan 2009 Cumartesi

17 Nisan (Köy Enstitüleri) / Coşkun ÖZDEMİR

17 NİSAN / Prof. Dr. Coşkun ÖZDEMİR

Halkevleri gibi Köy Enstitüleri de birer aydınlanma odağı idi. Bir büyük eğitim dev­rimi idi yapılan ve oradan devrimciler yetişti.

Kendi dünyasını kurabi­len, kendi seçimlerini ya­pabilen bilinçli yurttaş ye­tiştirme amacını güdüyor­du Cumhuriyeti kuranlar. Ama feodalite, köy ağala­rı buna izin veremezdi. Hemen harekete geçtiler. Zaten çok partili düzen başlıyordu. Politikacı, hal­kın oyuna muhtaçtı. Köy ağaları bu halkoyu tekeli­ni elinde tutuyordu.

Politikacı ise ona muh­taçtı ve kolay karşı koya­mazdı. Güçlü ağa Kinyas Kartal, Milli Şef CHP Ge­nel Başkanı İnönü'ye ge­lip "Paşam bu okulları kapat. Yoksa doğudan oy alamazsın" demiştir. İnönü, Köy Enstitülerini destekliyordu ama çok par­tili düzende köy ağalarına karşı durmak kolay değil­di. Türkiye Cumhuriye­ti'nin büyük eğitimcisi Ha­san Ali Yücel görevinden ayrılmak zorunda bırakıldı. Karşıdevrim bütün gücü ve hilekarlığı ile sahnedeydi artık.

Demokrat Parti iktidara gelince Köy Enstitülerinin defterini dürdü. 60’lı yıllarda tanıdığım Türkiyenin en güzel insanları Sabahattin Eyüpoğlu, Vedat Günyol, Azra Erhat ve onlara katılan Yaşar Kemal ve o pırıl pırıl enstitü mezunları ile birlikte 17 Nisan’ları Sarayburnu’ndaki gazinoda kutlayışımızı hiç unutmam.

Bugün çağdaş yaşamı yok etmek isteyenler dünkü Köy Enstitülerinin düşmanlarıdırlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlanma­cı, çağdaş, düşünen, soran sorgulayan, eleştiren, bey­ni ile yaşayan yurttaşlar yetiştirmesini ve onların çoğalmasını istemiyorlar. Çünkü onların varlığında iktidarlarını koruyamaya­caklarının bilincindedir­ler. Bir köleler toplumu istiyorlar. Bir ümmet top­lumundan bir ulus yara­tılmış olması onları ra­hatsız ediyor. Onların parolaları uygun adım geri­ye ümmet toplumuna dön­üştür. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

* * * * * * * * * * 

KAYNAK: Prof. Dr. Coşkun ÖZDEMİR,  ( Cumhuriyet, 17 Nisan 2009 )

Hiç yorum yok: