18 Nisan 2009 Cumartesi

Yarın 17 Nisan - ( Köy Enstitüleri ) / OKTAY AKBAL

Yarın 17 Nisan / OKTAY AKBAL

Bir 17. Nisan daha geldi işte!.. Köy Enstitüleri­nin kurulması için TBMM'de karar verildiği gün ...

Saint Exupery'nin sözünü düşündüm:

"Benden başka türlü düşünen kimse, bana düşüncesiyle zarar vermek şöyle dursun, beni ço­ğaltır, düşünceme bir şeyler katar."

Bizim gibi düşünmeyenlerden korka korka bu­günlere geldik... O korku sürüp gitmekte!.. Kala­balıkları doğrulardan çok yanlışlara yöneltme, ik­tidar sahiplerinin tek silahı!..

Köy Enstitüleri, aydın yurttaş, bilgiyi benimsemek isteyen insan yetiştirmek amaçlıydı. Köyler­de, kasabalarda yetişen çocukları, gençleri.. kendi başına düşünen, sorunları çözmeye yöne­len kafaları çoğaltmak!..

Kitaplar, yazılar, konferanslar, toplantılar, otu­rumlar yıllar yılı yaşandı... Karşı çıkanlar hep belli bir kesimin yandaşlarıydı. Ünlü atasözü ne diyor:

"Cahil bırak, öyle yönet." Hasan Ali Yücel'in, İsmail Hakkı Tonguç'un ve arkadaşlarının ne yazık ki ancak on yıl süren çabalarını düşünmek hüzün vericidir. O büyük atılım bugüne kadar gelişerek yaşatılsaydı.. on binlerce, yüz binlerce Makal'lar, Baykurt'lar, Apaydın'lar, Başaran'lar ve benzer­leri toplum savaşımızda yer alabilseydi ...

Bugün seçimlerden sonra haritamızın renkli yerleri üstüne konuşuyoruz. İşte şu bölge daha çok uyanmış, ama öteki bölgeler daha karanlıkta di­ye üzülüyoruz... Bir de Yücel'lerin, Tonguç'ların çizdiği yurt haritasına bakınca ne göreceğiz.. Köy Enstitülerinin yerleştirilmediği yurt toprağı kal­madığını... Kepirtepe, Arifiye, Kızılçullu, Ortaklar, Çifteler, Gönen, Aksu, İvriz, Düziçi, Hasanoğlan, Gölköy, Akpınar, Akçadağ, Pazarönü, Yıldızeli, Beşikdüzü, Pulur, Dicle, Erciş, Cılavuz!.. Tüm Tür­kiye'yi kaplayan aydınlık, kültür, bilim, sanat, ulu­salcılık, insan ve yurttaş sevgisi kaynakları, ocak­ları!..

Sevgili Mustafa Balbay'ın "Heyecan Yaşlan­maz" adlı yeni kitabındaki "Köy Enstitüleri" yazı­sını okuyorum: "Toplumu aydmlatmak, yönet­mekten zordur" diye başlamış, yetmiş yıl önce atılan uygarlık adımlarının öncüsü Hasan Ali Yücel'in şu sözleriyle bitirmiş:

"Bir kişinin atacağı dev adımları değil, bin kişinin atacağı insan adımlarını özlüyorum ... "

* * * * * * * * * *  

KAYNAK: OKTAY AKBAL, (Cumhuriyet - 16 Nisan 2009)



Hiç yorum yok: